Podcast: Play in new window | Download (Duration: 47:36 — 109.0MB)
Subscribe: RSS
De betonstop heet nu bouwshift, de woonbonus is afgeschaft en over het belang van sociale woningen was er in de aanloop van het Vlaamse regeerakkoord veel commotie.
Ondertussen breken we alle hitterecords, krijgen we onze steden niet meer afgekoeld en staan we met z’n allen steeds langer in de file. En nog steeds verdwijnen er in Vlaanderen elke dag 12 voetbalvelden aan open ruimte.
Hoe moeten we onze stad organiseren zodat we met meer, gezonder en socialer kunnen samenleven?
We vroegen het aan Erik Rombaut, dé specialist in Vlaanderen (en ver daarbuiten, tot in Vietnam) in ecologische stedenbouw.
Erik is bioloog. Stadsontwikkeling gaat voor hem niet over beton en asfalt, maar over het gebruik van ecosysteemdiensten (“bomen zijn airco’s en stofzuigers”), over de groenblauwe netwerken (in Gent heten die groenklimaatassen) – en over de lobbenstad (Erik is boos op Le Corbusier en diens stokpaardje om de functies wonen/werken/recreatie/verkeer te scheiden. “Dat is op een ecologische en sociale ramp uitgedraaid”).
Enfin, het was een boeiend gesprek over hoe we van onze steden ware “ecopolissen” kunnen maken. Niet alleen in theorie. Het gebeurt al, her en der.
En oh ja, bomen zijn belangrijk in de stad. We kunnen het niet genoeg benadrukken. Vanaf nu: plant bomen! Iedereen, elk jaar, minstens één. Doen gewoon.
Verder nog in deze aflevering:
- De tofste burgercoöperatie voor elektrisch autodelen
- Het opwindendste orkest voor jazzy tunes
- De stoutste stad van België.
Wie staat er op de foto’s?
(boven) Onze gasten: Erik Rombaut, Joachim Jacob (in zijn elektrische deelauto van Partago) en de lobbenstad.
(onder) De Makers: Isabelle Wuytens & Diedert Debusscher